PRP Scalp – Alopecie

Descriere

Pierderea parului reprezinta una dintre cele mai frecvente drame, atat pentru femei, dar si pentru barbati. Nu discutam de cauze patologice, in care boli grave sau tratamente agresive au acest efect secundar, insa este vorba de persoane sanatoase, care se trezesc cu din ce in ce mai multe fire de par pe perna, sau in perie, care vad cum de la luna la luna scade densitatea fierelor de pe scalp, sau chiar cum parul dispare de tot pe o zona bine delimitata. Acest ultim caz este denumit “alopecie areata”, iar factorul cel mai comun implicata in patologia sa este stresul. De la o alimentatie nesanatoasa, pana la factori genetici, problema caderii parului este una general intalnita in lume si fara un raspuns clar. Tratamentul cu Plasma Imbogatita Plachetar (P.R.P.), cunoscut ca si “Terapia Vampir” este unul dintre cele mai utilizate in prezent, fiind necesar chiar si in cazul in care pacientul doreste sa efectueze un transplant de par, sau tocmai l-a facut. Trebuie spus ca, in prima faza, scopul acestui tratament este de a stopa caderea parului si de a pastra ceea ce exista, iar ulterior, factorii de crestere injectati vor stimula foliculii aflati in faza de repaus pentru a produce fire de par.

Tratament


PRP-ul (Plasma autologa imbogatita cu plachete sau “Terapia Vampir”) contine factori de crestere, prezenti in cantitate mare, ce participa atat la formarea de vase noi de sange (angiogeneza) care “iriga” scalpul, dar si la accelerarea fazei de crestere activa a parului (etapa anagena) . Astfel, foliculii de par care sunt in faza de repaus (etapa telogena) vor incepe sa creasca, iar cei care sunt predispusi degradarii vor deveni mai rezistenti (etapa catagena). Este, pentru a face o comparatie plastica, un efect similar cu acela al irigarii unei gradini. In absenta apei, plantele nu mai cresc si se ofilesc. Tratamentul minimal standard presupune efectuarea a 3 cure la interval nu mai mare de 30 zile. Avand in vedere mecanismele de regenerare stimulate de acesta procedura, efectele vor fi evaluate , in functie de starea initiala, la efectuarea celei de-a treia cure si la 30 zile de la terminarea tratamentului. Terapia este indicata si celor care au efectuat transplant de par (fie in Romania, fie in Turcia). Tratamentul nu este unul dureros, nu are efecte adverse si nici interactiuni cu alte medicamente (cum ar fi minoxidilul), motiv pentru care pacientul nu trebuie sa modifice planul terapeutic al afectiunilor coexistente.

Metoda


Intr-o eprubeta speciala, sterila, care contine anticoagulant si un gel de separare, se recolteaza 10 ml de sange venos.Nu este necesar postul alimentar. Apoi, fiola este centrifugata un anumit interval de timp si la o anumta viteza de rotatie, iar ulterior se extrage plasma bogata in trombocite (plasma imbogatita plachetar) . Acesta este PRP-ul de care tot auziti. El va fi injectat direct in scalp, folosind ace foarte fine, produse in Japonia, sub forma unor mici papule. Nu este o procedura dureroasa, dar o senzatie de intepatura si usoara usturime se poate resimti. Pentru pacientii cu un prag de toleranta a durerii foarte jos, se poate face si o usoara anestezie locala. In functie de zona afectata se fac multiple injectii. De asemenea, suplimentar, se poate efectua si o terapie de injectare a unui cocktail de vitamine si aminoacizi esentiali, pentru stimularea suplimentara a cresterii parului.

//]]>