PRP Umar

Descriere

Cel mai frecvent, pacientul cu dureri de umar este trecut de 50 de ani si acuza dureri cronice in umar, torace posterior, brat si antebrat. Durerea are caracter nocturn, pacientul acuzand lipsa somnului din aceasta cauza. Primele dureri au aparut in urma cu 3-4 ani, dar s-au accentuat in ultimii doi, cand a fost nevoit sa se trezeasca in fiecare noapte. Migrarea durerii pe brat si pe antebrat, cu parestezii in regiunea mainii, l-au determinat sa efectueze un examen RMN cervical si pe articulatia umarului drept, care au aratat mici modificari la nivel C3-C5, precum si o inflamatie usoara la nivelul articulatiei acromio-claviculare. Pentru a se proteja de durere, pacientul adopta din ce in ce mai frecvent o pozitie de imobilizare, cu antebratul sprijinit pe abdomen.

Abordare si tipuri de durere


Abordare
Am efectuat infiltratii intramusculare cu o concentratie de ozon de 10μg pe regiunea cervicala si toracala superioara, pe traiectele musculare ale trapezului si ridicatorului scapulei precum si pe mansonul rotatorilor .Pentru iradierea pe brat si antebrat, s-au facut infiltratii in m. infraspinos. Paresteziile de la nivelul mainii au disparut ca urmare a relaxarii musculaturii paravertebrale la nivel cervical. Pacientul a fost trimis la neurolog pt consult interdisciplinar. Incepand cu a treia sedinta, s-a crescut concentratia de ozon , precum si frecventa infiltratiilor musculare: doua sedinte pe saptamana. Dupa ce durerea reclamata de pacient a scazut semnificativ, iar calitatea vietii i s-a imbunatatit, s-a aplicat un tratament suplimentar pt a ii reda complet mobilitatea: infiltratii intraarticulare cu plasma imbogatita trombocitar, urmate de infiltratii cu ozon. Scopul a fost de a inlesni regenerarea si de a reduce procesele inflamatorii de la acest nivel folosind factorii de crestere activati din concentratul plasmatic. Articulatia umarului reprezinta o regiune in care durerea se manifesta extrem de usor. Pragul de toleranta al pacientuluiu era unul destul de redus, iar suprapunerea tuturor metodelor in aceeasi sedinta ar fi dus, cu siguranta, la abandonarea tratamentului din acest motiv. S-a recoltat o eprubeta speciala P.R.P. si, in urma centrifugarii, au rezutat aproximativ 4 ml de plasma. S-a inceput cu anestezie locala cu xilina 10%, iar apoi, pe acelasi ac s-a introdus plasma si ozonul. Abordul a fost in functie de punctele dureroase. La prima sedinta, articulatia a fost infiltrata superior, iar la urmatoarele patru frontal. Cele cinci sedinte s-au succedat la un interval de zece zile. Inainte de ultimele doua infiltratii cu plasma, pacientul a raportat ca de doua saptamani nu mai avea niciun fel de durere, iar mobilitatea articulatiei era semnificativ imbunatatita fata de perioada initiala a tratamentului. Punctele dureroase nu mai existau. Se resimte totusi o senzatie de durere si de presiune, dupa efectuarea infiltratiilor.
Tipuri de durere de umar si patologii
Durerea in umar este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pacientii se prezinta in clinica de terapie cu ozon, fiind de natura a le afecta semnificativ calitatea vietii. Sunt mai multe tipuri de durere in umar, care se pot trata cu ozon, daca sunt identificate corect. Daca aceasta are originea in articulatia umarului, atunci creste concomitent cu mobilizarea acesteia. Daca nu se modifica la mobilizare/miscare (dar exista ca si senzatie constanta), are originea in alte parti. Diagnosticul diferential al durerii in umar se face cu : spondiloza cervicala, pericardita, pleurezie diafragmatica, herpes zoster, abces subdiafragmatic, patologii extra-articulare. Exista descris in literatura un sindrom reumatoid care afecteaza exclusiv umerii. Este foarte dureros, afecteaza in special femeile 35-55 de ani, factor reumatoid pozitiv paraclinic. Foarte mult conteaza identificarea corecta a durerii, prin manevrele de examinare clinica:
  • Rotatia externa si ridicarea pasiva se fac cu pacientul culcat pe canapeaua de consultatii
  • Rotatia interna si ridicarea activa se fac cu pacientul asezat in sezut pe canapeaua de consultatii
  • Daca nu se respecta pozitiile de identificare a durerii, modificarile posturale automate ale pacientului sunt de natura sa mascheze evidentierea acesteia. In pozitie ridicata, coloana vertebrala si genunchii compenseaza problemele dureroase ale umarului
In realitate, pe zona umarului se suprapun mai multe tipuri de durere:
  • durere cu originea in regiunea cervicala si care iradiaza in umar, cu afectarea muschiului trapez si ridicator al scapulei.
  • durere cu originea in umar, dar trebuie facut diagnosticul diferential intre o afectare a articulatiei (reumatism, artrita, artroza) si o periartropatie.
De obicei, inainte de a se prezenta la medic, pacientii urmeaza un tratament cu antiinflamatorii nesteroidiene si miorelaxante, dar efectele sunt nesemnificative. Patologiile extra-articulare ale durerii de umar includ:
  • Periartropatie humeroscapulara tendinopata: durere la miscare (ridicare si rotatie), DURERE NOCTURNA, radiaza spre tendon
  • Afectarea tendoanelor, ligamentelor si periostului: durerea scade la RECE; e insotita de bursita
  • Tendomiozita: durere intr-o singura grupa musculara; durerea cedeaza la CALDURA; principalul motiv al sindroamelor pseudoarticulare
Periartrita Humero Scapulara se evidentiaza prin durere spontana( frecvent noaptea), durere la miscare, abductie si rotatie si se asociaza cu tendinopatie, tendovaginita in santul intertubercular, bursita subacromiala. Sunt trei forme de periartropatie humeroscapulara, care pot alterna: acuta (apare ziua si noaptea, brusc), pseudoparetica (se rup tendoanele rotatorilor) si anchilozanta (umar inghetat)

Diagnostic


Diagnosticul diferential al periatritei scapulo-humerale se face astfel:

  • durere la miscare (rotatie si ridicare) - testarea s-a facut cu pacientul in pozitie asezat si cu mana dusa la spate, in rotatie interna.
  • durere nocturna
  • Radiere pe tendoanele bicepsului
  • Infiltratiile pe mansonul rotatorilor, fara efect in diminuarea durerii, au exclus o leziune traumatica.
  • Mobilizarea articulatiei nu produce o crestere a durerii, care sa semnifice originea ei articulara.
  • Insa durerea exista la mobilizare, in mod constant si scade in repaus. Rotatia externa nu este limitata, deci nu este vorba nici de o afectare gleno-humerala

Un alt caz generator de durere este cel al leziunilor traumatice ale umarului. Durerea umarului variaza foarte mult, de la usor si intermitent, la sever si distructiv .Mansonul muschilor rotatori functioneaza ca un acetabul pe articulatia soldului si poate fi deteriorat prin leziuni .
//]]>