Terapie Long Covid
Fiind, fara doar si poate, una dintre cele mai mari provocari ale medicinei, sindromul Long Covid reuneste o serie de simptome si de semne extrem de diverse si de putin intelese. De la afectarea plamanilor, pana la dificultati de functionare a sistemului circulator, fostii pacienti cu Covid19 prezinta in detaliu ceea ce confirma analizele medicale de sange si imagistice: cicatrici in plamani, circulatie arteriala proasta, probleme de tensiune, sau chiar impiedicarea functionarii normale a ficatului si rinichilor. Toate acestea se traduc in viata de zi cu zi printr-o stare de oboseala accentuate, prin lipsa rezistentei la efort, sau prin imposibilitatea de a gandi limpede. Insa nu se poate spune ca nu am fost preveniti. In 2020, un articol stiintific publicat de catre Societatea Europeana de Cardiologie tragea concluzia ca infectia cu Covid-19 este, pana la urma, o boala cu substrat endothelial. Adica, afectarea de la nivelul vaselor de sange provoaca ulterior efecte negative in organe.
Deja, in ultimii trei ani, mai mult de jumatate din numarul total de pacienti, care se adresau clinicii pentru tratamente cu ozon, se aflau in situatia de mai sus. Ei prezentau efecte secundare ce variau de la oboseala cronica pana la dificultati de respiratie, ameteli, dureri articulare, stari generale de rau, somnolenta diurna sau insomnie nocturna. Procedura aplicata a fost autohemoterapia majora, prin care se recolteaza o cantitate de 150 ml de sange, intr-un kit special, care se imbogateste cu ulterior cu ozon si este reintrodus in circulatie pe aceeasi cale intravenoasa pe care a fost recoltat. Atentie: se introduce doar sangele imbogatit cu ozon, nu gazul simplu. O terapie completa se desfasoara in 12 sedinte succesive, pe parcursul a doua luni de zile.
De mentionat este si faptul ca in Italia, tara care desfasoara cele mai multe studii cu privire la pacientii infectati cu Covid19, terapia cu ozon s-a aplicat in spitalele publice inca din luna martie 2020, avand ca scop cresterea saturatiei cu oxigen din sangele pacientilor si scaderea inflamatiei sistemice. Centralizarea rezultatelor a aratat ca pacientii tratati cu ozon nu au mai ajuns in sectiile de terapie intensiva, ori si mai grav, sa necesite suport ventilator prin intubare.