Autohemoterapia majora este o metoda de a administra ozon in mod sistemic in organism. Se colecteaza intre 70 si 120 de mililitri de sange venos intr-un recipient steril, vidat si apoi se amesteca cu o cantitate similara de ozon. Concentratia ozonolui folosit (produs in cabinet de un generator special, fabricat in Germania) se stabileste de medic in functie de efectul dorit. Sticla cu sange ozonizat se intoarce cu capul in jos si se transforma intr-o perfuzie. Amestecul realizat va intra inapoi in circulatie pe acelasi traseu pe care a fost recoltat sangele, intr-un interval de 20-30 de minute. Totul este steril si se petrece in circuit inchis, astfel incat sangele sa nu intre in contact cu nimic altceva decat cu ozonul.
Pentru ce este buna Autohemoterapia Majora?
In primul rand, pentru o abordare sistemica, din punct de vedere medical, deoarece efectele ozonului se vor produce in tot corpul. Este vorba de efectul antiinflamator, imunomodulator, de relaxare musculara, de crestere a vascularizarii organelor vitale si a tesuturilor periferice, de metabolizare a glucozei din sange. Pacientii "clasici" pentru autohemoterapie majora se impart in doua grupe. Prima este a celor care sufera de anumite afectiunii: diabet, reumatism, afectiuni autoimune, cancer, hernii de disc. A doua este a celor care, desi din punct de vedere clinic sunt sanatosi, se confrunta cu anumite provocari: stress exagerat, oboseala cronica, insomnii, putere de concentrare scazuta, tinitus, ameteli constante.
Cum se explica efectele ozonului, obtinute prin Autohemoterapie Majora (AHM), pe care unii le-ar considera "magice"?
Ca de obicei, e vorba de mecanismele biochimice de actiune ale ozonului asupra celulelor din corpul uman. Prin autohemoterapia majora se induce un usor stres oxidativ asupra organismului. Ca si reactie imediata, stimuleaza corpul sa produca si sa creasca ulterior cantitatea de antioxidanti din circulatie. Prin efect direct al mesagerilor secunzi ai ozonului, creste eliberarea de oxigen din eritrocite , ceea ce duce la o mai buna vascularizare a organelor vitale. Creierul, ficatul, inima resimt astfel un aport crescut de oxigen, contracarand degenerarea sistemului circulator si respirator care apare odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, aceasta eliberare de oxigen in tesuturi duce si la un proces de creare de noi vase de sange in teritoriile respective, ceea ce mai reduce din pierderea suferita in domeniul vascular din cauza imbatranirii. Printre beneficiile unei oxigenari mai bune se numara: tratarea insomniilor, cresterea rezistentei la efort, scaderea oboselii cauzate de stress, functionarea mult mai buna a ficatului (efect de detoxifiere hepatica).
Acest tratament nu este recomandat doar seniorilor, care se afla deja in tratament pentru o serie de afectiuni. Adultii sanatosi clinic il fac pentru a preveni anumite boli pentru care prezinta deja factori de risc: infarct miocardic, diabet zaharat, ciroza hepatica, colesterol crescut, accident vascular cerebral.
O sesiune completa consta, de obicei, in 12 sedinte de autohemoterapie, cate doua pe saptamana. Dupa aceea, la anumite intervale stabilite de medic, se fac sedinte de "intretinere.